2008-09-21

Een korte historie..

De basis van het Vinkeveense volleybal werd gelegd door de thans 80 jarige Cor van Zwieten. Het spelletje nam hij mee vanuit het voormalig Nederlands Indie. Cor was er bezeten van en vond sportieve lieden om hem heen. Ook de jaarlijkse toernooien van de JBTB (Jongere Boeren & Tuindersbond) maakte vele jongeren enthousiast. Zo werden zij in 1958 opgenomen in de gymnastiekvereniging Atalante. Na 1 jaar van samenwerking werd de volleybal een zelfstandige vereniging. De eerste voorzitter, inmiddels overleden, was Theo van Wijk.

Ook Piet van Asselen behoort tot een speler van het eerste uur. Samen met Jan en Ton Aarsman, Piet van Zwieten, Minus van Wijk en Rigo Oudshoorn vormden zij in 1959 het eerste competitie spelende team van toen nog de RK volleybalvereniging Atalante. De huidige zeilschool was toen de gymzaal waar getraind en gespeeld werd. Er gaat nog een verhaal dat er een kachel half in het veld stond in die begin jaren.

Tot 1961 speelden er alleen heren in de kleuren rood wit. Daarna maakten ook de dames, wel in “kuise” kleding, hun opwachting. Cor van Zwieten verdiepte zich verder in de sport, de techniek en tactiek. Hij heeft vele mensen trainen gegeven. De oudere jongeren uit dames 2 herinneren zich de onderhandse trainingen nog goed. Om het door de knieën gaan en laag zitten goed te oefenen moesten zij steeds vanaf zitpositie op een sportbank een lage start maken naar een aangegooide bal. Ook in “drieën” spelen en technisch volleybal stonden hoog in het vaandel.

Aagje Klijnzoon heeft veel voor het vrouwenvolleybal van de club betekend, met name in de jaren zestig waar zij gedurende 8 jaar de voorzittershamer hanteerde. Halverwege de jaren 70 was Atalante een van de eerste verenigingen die ook jeugdvolleybal startte vanaf 8 jaar. Joke Ruizendaal, Annemarie Bakker en Jet Feddema waren mini’s van het 1ste uur. Onder leiding van een actieve jeugdcommissie en enthousiaste trainers waaronder Nel Bakker, Truuske Kooyman, Ingrid Catsburg en Jan Stekelenburg werd er een levendige jeugdafdeling van mini’s tot en met junioren neergezet.

Terugkijkend op 50 jaar volleybalvereniging Atalante wordt deze tijd echt gekenmerkt door gezelligheid en inzet van vele vrijwilligers. Van scheidsrechters tot trainers, van creatieve clubblad schrijvers, tot veldenopbouwers. Door deze gezelligheid en een “ouderwets” clubgevoel en door het toch hoge niveau volleybal dat er door een “dorpsclub” wordt gespeeld heeft Atalante nog steeds veel aantrekkingskracht in de regio. De jeugdafdeling is de laatste jaren zelfs weer fors gegroeid en heeft 72 van de in de totaal 174 leden.

Geen opmerkingen: