1983-08-05

Agie Klijnzoon, erelid van jubilerend Atalante

Loes bracht vorige maand een bezoek aan Agie Klijnzoon. Deze pittige dame van 84, erelid van volleybalvereniging Atalante, is vanaf nagenoeg het ontstaan van het volleyballen in Vinkeveen actief geweest bij Atalante. Oud leden Dien en Toos Kempers hebben haar destijds overgehaald te gaan volleyballen. Met veel enthousiasme speelde zij toen der tijd volleybal. En menig Atalante lid heeft samen met haar in een team gespeeld. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd van vroeger. Wanneer er wedstrijden gespeeld werden moest men vaak met de bus naar de sporthal, want lang niet iedereen had een auto. Maar net als in deze tijd liepen de wedstrijden wel eens uit en was het al laat op de avond voordat de laatsten het licht uit deden in de zaal en huiswaarts keerden. Menigmaal hebben de dames vanuit Uithoorn de bus naar Vinkeveen gemist. Ja wat dan als je rond middernacht nog in Uithoorn staat. Dan werd besloten om met zijn allen liftend naar huis toe te gaan. Zo is het een keer gebeurd dat ze met een circusauto zijn thuisgebracht.

De allereerste voorzitter van Volleybalvereniging Atalante was volgens Agie Bertus Albers. Hij heeft het stokje overgedragen aan Theo van Wijk en vervolgens heeft Agie Klijnzoon het voorzitterschap overgenomen. Dit heeft zij zo’n 8 jaar met hart en ziel voor de club gedaan. Maar dat was niet het enige waarin Agie actief was, want ook het jeugdvolleybal is door haar op poten gezet. Wonende op de Wilgenlaan in Vinkeveen hoorde ze van diverse kinderen dat ze wel eens wilden volleyballen.Met een clubje kinderen van de Wilgenlaan en Spoorlaan, die allemaal weer een vriendje of een vriendinnetje mee mochten nemen, is Agie gestart met volleybaltrainingen voor de jeugd. Namen van het eerste uur zijn Margriet Kolenberg, Ludy Valkenet, Betty Kolenberg en Carla Zaal. Deze kinderen waren zo enthousiast over het volleybalspel dat op een gegeven moment bijna de hele klas kwam volleyballen. En Agie werd aangestoken door het enthousiasme van deze kinderen. Om ze nog beter te kunnen ondersteunen ging ze in de avonduren een cursus kinderpsychologie volgen. Daar heeft ze naar eigen zeggen enorm veel van opgestoken. Maar naast de trainingen werden er ook nog leuke activiteiten georganiseerd. Ze liepen als club mee met de avondvierdaagse. En liep de route langs de Botshol dan was er ook nog even tijd om te zwemmen. Er werden discoavonden georganiseerd in het Patronaatsgebouw aan de Kerklaan, Sinterklaasfeesten en vele andere leuke activiteiten. Als afsluiting van een seizoen mochten alle kinderen lekker komen zwemmen op de akker van Agie en haar man op de Vinkeveense Plassen.

Ook de recreanten werden toen getraind onder de bezielende leiding van deze dame. Aangezien Agie dan al enkele uurtjes met de jeugd aan het trainen was geweest nam één van de recreanten trouw elke trainingsavond een thermoskan met koffie voor haar mee. Dit alles vond plaats in de gymzaal naast de Provinciale weg, waar nu de zeilschool is gevestigd. In dat gymzaaltje zijn heel veel Vinkeveense volleyballers hun sportcarrière begonnen. De enorme passie voor de sport heeft haar zelfs doen besluiten om zitting te nemen in de sportraad van de gemeente.


Toen haar man ernstig ziek werd had zij echter onvoldoende tijd om al deze activiteiten voor Atalante te blijven vervullen. Ze is op dat moment, zij was toen ongeveer 55 jaar, gestopt met actief volleyballen en trainen geven. En achteraf gezien heeft ze wel eens spijt dat ze het naderhand niet meer heeft opgepakt. Maar Atalante, de club waar ze zoveel plezier en sportiviteit heeft beleefd, is ze altijd trouw gebleven. Regelmatig kwam ze op de vrijdagavond nog bij wedstrijden kijken. Ze zou het nog graag regelmatig doen maar vanwege haar gezondheid is dat helaas niet mogelijk. Na een gezellig gesprek met een overheerlijk kopje koffie en uitzicht op de oorkonde van het erelidmaatschap, die vol trots in huize Klijnzoon aan de muur hangt, was het na zo’n anderhalf uur weer tijd voor afscheid.

Geen opmerkingen: